Vad är Chaga?

Chaga är en svamp som i Sverige kallas för sprängticka. Den växer på ca en av 5000 björkstammar och kan leva på björken i upp till 15-30 år. Den livnär sig på björken och fungerar som en parasit. Chaga är en väldigt näringsrik svamp eftersom den samlar upp näring från björken. På grund av detta finns det mycket nyttigheter i chagan som är bra för hälsan. I chaga finns bland annat mineraler, vitaminer, steroler samt fytonäringsämnen och därför har den länge använts i både lindrande och förebyggande syfte. Antioxidanterna som också finns i svampen hjälper till att neutralisera fria radikaler som finns i kroppen. Antioxidanter mäts i ORAC vilket står för oxygen absorbance capacity och chagans ORAC är i 100 000. Blåbär som också är rik på antioxidanter har en ORAC på 9000. Chaga är ofarligt och har använts av människan i tusentals år.

Bra för hälsan

Det har forskats en del på chagasvampen och vad den har för funktioner och fördelar. Det finns forskning som tyder på att chagan kan påverka kroppen på många positiva sätt. Bland annat har det visat sig att chagan kan hjälpa mot autoimuna sjukdomar, den har en antiinflammatorisk effekt, balanserar immunförsvaret, sänka blodtryck och kolesterol.

Chagasvampen har också en positiv påverkan på huden och kan användas i hudvård. Svampen kan bland annat hjälpa till med kollagenproduktionen och också återställa hudens elasticitet. Enzymer i chagan hjälper också till att hålla huden fuktig och minskar orenheter i huden vilket kan vara positivt för att motverka acne.

Här är en lista med sammanfattad information om hur chaga kan påverka kroppen:

1. Den aktiva substansen i chagasvampen har en viktig roll vid kroppens förebyggande och hantering av cancer.

2. Chagasvampen hjälper och balanserar immunsystemet.

3. Som nämnts neutraliserar den stora mängden antioxidanter fria radikaler i vår kropp.

4. Den enorma mängden antioxidanter är också bra för din hudhälsa.

5. Chaga är viktigt vid lugnande av irriterade blodkärl. Sådana egenskaper är nödvändiga vid smärta eller tillstånd som neuropati och diabetes.

6. En av orsakerna till infekterade sår är bakterier. Chaga kan döda bakterierna som orsakar sår i mag-tarmkanalen vilket minskar risken för sår.

7. Chaga polysackarider minskar mjölksyrekoncentrationen i blodet under en träning. Att minska mjölksyra minskar trötthet och förbättrar energiproduktionsprocessen.

8. Chagaextrakt lindrar matsmältningsbesvär och eliminerar mag-tarmsmärta. Dessutom är chagasvamp en utmärkt källa till kostfiber.

9. Det rengör också levern och befriar den från giftiga ämnen.

 

Dailys är en produkt med portionsförpackade vitaminer och innehåller chagatabletter, multivitamin och fiskoljekapslar. Dailys hittar du här.  

TAGS:

SHARE: