Vill du hålla dig frisk i höst? - Här listar vi vitaminer och mineraler som behövs för ett fungerande immunförsvar.

För att stärka vårt immunförsvar behövs det vitaminer, antioxidanter och mineraler. Cellerna i våran kropp behöver näringsämnen för att fungera bra. Ibland kan det vara svårt att få i sig alla vitaminer, mineraler och antioxidanter som hade varit optimalt för kroppen. Vitaminer i tablettform tillsammans med en varierad kost kan därför vara super för att boosta immunförsvaret. Här är en lista där vi berättar om några vitaminer och mineraler som hjälper immunförsvaret.

Vitamin C

När vår kropp skapar antikroppar behövs vitamin C som även kallas askorbinsyra. Det är en vattenlöslig vitamin som också är en antioxidant som i sin tur skyddar celler från oxidativ stress och har en positiv påverkan på immunförsvaret. I kroppens produktion av kollagen fungerar också C-vitamin som ett hjälpmedel (koenzym). Vitamin C bildas inte naturligt i kroppen utan måste tillsättas via kosttillskott eller mat.

Vitamin D

När immunförsvaret stöter på en bakterie eller ett virus skickas signaler från en typ av vita blodkroppar till en annan som kallas T-lymfocyt. Dessa jobbar i sin tur för att bekämpa viruset eller bakterierna, men det är med hjälp av D-vitamin som T-lymfocyterna aktiveras. D-vitamin hjälper alltså immunförsvaret att få bort inkräktare som virus och bakterier. Om det är för lite D-vitamin i blodet kan det leda till att immunförsvarets respons blir sämre. 

Vitamin B6

Det finns flera B-vitaminer som är super för kroppen och vitamin B6 är en B-vitamin som hjälper immunförsvaret. Vitamin B6 hjälper till att bilda vita blodkroppar och antikroppar som vi har i blodet. För att bilda hemoglobin, som möjliggör de röda blodkropparnas transport av syre i blodet, behövs vitamin B6. Det är alltså en vitamin som har en central roll i kroppens normala funktion.

Zink

För att upprätthålla immunsystemets normala funktion är zink viktigt. Den behövs för att skapa de viktiga vita blodkropparna T-lymfocyter som också kan kallas mördar T-celler som bekämpar virus och bakterier. Zink behövs också för hudens kvalitet och läkning av sår.

Dessa vitaminer och mineraler finns i våra Dailys som du kan köpa här och i våra Level Up som finns att köpa här.

Utöver vitaminer och mineraler hjälper antioxidanter till att balansera immunförsvaret. Chaga är en svamp som innehåller mycket antioxidanter och finns också i våra Dailys. För att läsa mer om Chaga och dess fördelar kan du klicka här. Sömn och en bra kost påverkar också vårt immunsystem så se till att sova ordentligt och äta bra mat. Läs mer här om tips på hur du kan sova bättre.

TAGS:

SHARE: